Στην αντεπίθεση περνάει η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου καθώς οι προοπτικές για ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ μειώνονται και η συρρίκνωση της «πίτας» δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Τρύφωνα, Συνδιευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΠΕΝ, Αντιπρόεδρο της ΠΕΦ και μετά τη χθεσινή συνέλευση των φαρμακοβιομηχάνων, υποψήφιο για επόμενο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η Ελλάδα έχει ανάγκη για άμεση αλλαγή του πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής, ειδικά όσον αφορά τα γενόσημα, ενώ η τρόικα θα πρέπει να μειώσει την παρεμβατική της συμπεριφορά στον κλάδο.

Όπως αναφέρει, «η ελληνική βιομηχανία με ένα σύστημα τιμών αναφοράς στη λίστα των θεραπευτικών κατηγοριών, ταυτοποίησης παραγωγού -δηλαδή δραστική ονομασία και επωνυμία παραγωγού-, με ένα σύστημα κινήτρων στους φαρμακοποιούς και με εκπαίδευση του κοινού ότι ένα ελληνικό γενόσημο είναι και ποιοτικό και φθηνότερο, μπορεί σε ένα με δύο χρόνια να οδηγήσει τα φάρμακα εκτός πατέντας (είτε γενόσημα είτε off patent) στην κατάκτηση μεριδίου 60% 70%, όταν σήμερα βρίσκονται κάτω από το 50%. Αυτό θα εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση και για το κράτος, ενώ θα υπάρχει και χώρος για την αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία είναι όμως πραγματικά καινοτόμα».

Ο κ Τρύφων σημειώνει πως τα απίστευτα υψηλά rebate και clawback ανεβάζουν επί της ουσίας τη συνολική φορολογία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο 55%, γεγονός που δημιουργεί ένα τεράστιο κόστος που δεν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις. Όσον αφορά δε τον τομέα των εξαγωγών, που αποτελεί και αντίδοτο στις πιέσεις της ελληνικής αγοράς, σημειώνει πως «δεν είναι δυνατόν να πουλάς στο εξωτερικό όταν αφενός δεν έχεις πάρει τιμή από τη χώρα σου ή όταν δεν έχεις κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην εσωτερική αγορά. Επίσης είναι απίστευτα παράδοξο ενώ τα ελληνικά φάρμακα έχουν σημαντικές εξαγωγές, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα η οποία θα μονοπωληθεί από εισαγόμενα γενόσημα».

Για το θέμα των τιμών αναφέρει ακόμη πως «για τα νέα γενόσημα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Τα on patent διεθνώς όταν χάνουν την προστασία τους ξεκινούν από μία πτώση τιμής στο -20%, όσο περίπου έχει προσδιοριστεί και το ποσοστό επί των πωλήσεών τους σαν δαπάνη για την έρευνα και ανάπτυξή τους. Εδώ ξεκινάμε για τα γενόσημα με μία συνολική μείωση που φτάνει στο -70% με -75% .

Παράλληλα για τη μη κυκλοφορία νέων γενοσήμων επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δεν μας αφήνει o ΕΟΦ να βγάλουμε νέα γενόσημα. Πρέπει να πάρουμε άδεια κι ενώ ένα ξένο γενόσημο από την κατάθεση αίτησης άδειας παίρνει τιμή σε διάστημα 9-12 μηνών, οι ελληνικές εταιρείες κάνουν τρία χρόνια, ενώ ο νόμος ορίζει σε 9 μήνες. Τα εισαγόμενα έχουν ήδη εγκρίσεις από το εξωτερικό, ενώ για τη διαδικασία των ελληνικών γενοσήμων υπάρχουν κωλυσιεργίες λόγω υποστελέχωσης, δεν υπάρχουν επιτροπές κλπ».

Στο μέτωπο της δαπάνης ο κ. Τρύφων λέει πως ο προσδιορισμός της θα πρέπει να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα και με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η δαπάνη τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 80%-82% μόνο μέσω παρέμβασης στις τιμές και δεν έγινε παρέμβαση στο μέτωπο της ζήτησης. Η ΗΔΙΚΑ και το πλαφόν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά πρέπει να υπάρχουν πλαίσιο και κίνητρα. Σήμερα, με πλέον των 5 εκατ. συνταγών το μήνα στο σύστημα συνταγογράφησης αποδεικνύεται ότι έχει αποτύχει ο έλεγχος στη ζήτηση και υπάρχει και παρέμβαση στις τιμές» , αναφέρει.

Ο κ. Τρύφων τονίζει πως για να προχωρήσουμε θα πρέπει να σταματήσουν οι παρεμβάσεις από την τρόικα. Υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός και δεν υπάρχει λόγος να παρεμβαίνει. Έχουν ήδη ψηφιστεί πολλά μέτρα. Ας λειτουργήσουν πρώτα αυτά και μετά ας προταθούν άλλα. Υπάρχουν συνεχώς αλληλοαναιρούμενα μέτρα..