Tο ελληνικό φάρμακο καταλαμβάνει πλέον τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων, κάτι που αποτελεί για εμάς τεράστια επιβράβευση, τονίζει ο Δημήτρης Δέμος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Και προσθέτει: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποδεικνύει ότι μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της εθνικής οικονομίας, καθώς ακόμα και σε μια περίοδο γενικευμένης αποβιομηχάνισης το ελληνικό φάρμακο συνεχίζει να δημιουργεί προστιθέμενες αξίες». Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΦ, θα πρέπει να υπάρξει Εθνική Πολιτική Φαρμάκου, η οποία θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;

Ο κλάδος του φαρμάκου ήταν ο τομέας της οικονομίας που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα, μετά της τράπεζες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι αλήθεια ότι προ κρίσης το κόστος των δημοσιών δαπανών για την υγεία ήταν υψηλό. Βέβαια, δεν ευθυνόταν μόνο το φάρμακο για το ύψος των δαπανών, αλλά το φάρμακο πλήρωσε το μεγαλύτερο κόστος της προσαρμογής. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μάλιστα ζημιώθηκε ακόμα περισσότερο και σίγουρα δυσανάλογα σε σχέση με το μερίδιο αγοράς που της αναλογεί. Εμείς υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τη γενική κατεύθυνση της φαρμακευτικής πολιτικής των τελευταίων ετών, που είχε ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Στο γενικό αυτό πλαίσιο πολιτικής πάρθηκαν σωστά και γενναία μέτρα, όπως η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η θέσπιση του πλαφόν στη συνταγογράφηση, κ.α. Την ίδια στιγμή όμως, άλλα μέτρα εμφανώς απέτυχαν, όπως η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ή οι εξοντωτικές παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων και κυρίως των ελληνικών. Αποτέλεσμα αυτών των επιμέρους μέτρων ήταν η ενίσχυση, μέσω της υποκατάστασης, των ξένων ακριβών φαρμάκων σε σχέση με τα πολύ πιο προσιτά ελληνικά ή ακόμα και ο κίνδυνος για την υγεία των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουν οι ασθενείς, είναι ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Έγινε προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα διαγωνισμών με ένα και μόνο μειοδότη για κάθε δραστική ουσία, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένο, καθώς στις περιπτώσεις αδυναμίας της μειοδότριας εταιρείας να καλύψει τη ζήτηση, τα νοσοκομεία είτε έπρεπε να στραφούν σε άλλα κατά πολύ ακριβότερα σκευάσματα, είτε να μην παρέχουν την ενδεδειγμένη θεραπεία στους ασθενείς. Αυτές οι αστοχίες είναι απαραίτητο να διορθωθούν άμεσα.

 

Στο εξωτερικό ποια είναι η εικόνα για το ελληνικό φάρμακο;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας μας, εντείνει ολοένα και περισσότερο την εξωστρέφειά της. Το Ελληνικό Φάρμακο καταλαμβάνει πλέον τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων, κάτι που αποτελεί για εμάς τεράστια επιβράβευση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ-ΣΤΑΤ), τα ελληνικά φάρμακα βρέθηκαν στη 2η θέση των εξαγωγών της Ελλάδας για το Α’ τρίμηνο του 2014, με συνολική αξία 240 εκατ. ευρώ. Με οδηγό τις εξαγωγές της, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δείχνει το δρόμο για μια εξωστρεφή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της εθνικής οικονομίας, καθώς ακόμα και σε μια περίοδο γενικευμένης αποβιομηχάνισης, το Ελληνικό Φάρμακο συνεχίζει να δημιουργεί προστιθέμενες αξίες.

 

Αποτελεί κατά τη γνώμη σας, πρότυπο για την ελληνική οικονομία;

Σίγουρα μπορούμε να το πούμε. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε στις μελέτες τους για την ελληνική οικονομία απολύτως σοβαροί και έγκυροι οργανισμοί, όπως το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ και η McKinsey. Όλα τα στοιχεία και οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου και μπορεί να ηγηθεί της εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €500 εκατ. σε πάγιο εξοπλισμό και περισσότερα από €300 εκατ. σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, το 10% των εργαζομένων του κλάδου της μεταποίησης απασχολούνται στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Συγκεκριμένα, πάνω από 53.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στο μείζων θέμα της ανεργίας. Η συνεισφορά μας στο ΑΕΠ είναι επίσης απολύτως μετρήσιμη και σημαντικότατη: για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της Ελλάδας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ στα 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν λοιπόν η Κυβέρνηση επιζητά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, όπως πολύ σωστά τονίζει σε κάθε ευκαιρία, είναι καιρός να κάνει και κάτι ουσιαστικό για αυτό, δίνοντας προσοχή στον κλάδο που, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία και όλες οι μελέτες, μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

 

Τι θα μπορούσε να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση;

Εμείς δε ζητάμε κανενός είδους ειδική μεταχείριση ή ακόμα περισσότερο ενίσχυση εκ μέρους της Πολιτείας. Αυτό που λέμε είναι πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία μιας Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένου του ρόλου που μπορεί να παίξει το Ελληνικό Φάρμακο στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι καιρός να καταλήξουμε σε μια Εθνική Πολιτική Φαρμάκου που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με τις δυνατότητες ενός κατεξοχήν εξωστρεφούς κλάδου, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει για παράδειγμα να αναγνωριστούν οι πραγματικές εστίες κόστους που αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη ακόμα και σήμερα μετά τις εξαντλητικές μειώσεις στις τιμές και να αντιμετωπιστούν. Επίσης, αυτή η Πολιτική θα πρέπει να επιδιώκει και να επιτύχει το στόχο για χρήση γενοσήμων στο 60% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς είναι καταστροφικό από τη μία οι τιμές των γενοσήμων να πέφτουν και από την άλλη το μερίδιο αγοράς τους να παραμένει σταθερό. Εμείς από την πλευρά μας σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Πολιτεία όπου χρειαστεί, ακολουθώντας σταθερά την πορεία ανάπτυξης, επενδύσεων, εξωστρέφειας και πρωτοπορίας, που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια.