Στο Badminton, την περασμένη Τρίτη, η Ελληνική Βιομηχανία – σε ένα ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο, ενώπιον 3.000 εργαζομένων στον κλάδο – έθεσε τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής φαρμάκου.

Περιγράψαμε, με στοιχεία και αριθμούς, τη μεγάλη σημασία του Ελληνικού φαρμάκου για την Υγεία, την Κοινωνία, την Ανάπτυξη. Δεσμευτήκαμε σε ένα κοινωνικό επιχειρηματικό συμβόλαιο προσφοράς. Και ζητήσαμε από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, αυτονόητα μέτρα άρσης των σημερινών αντικινήτρων, που θα επιτρέψουν την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικές υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, σε τεχνολογία αιχμής, σε έρευνα και καινοτομία. Παράγει εδώ και 50 χρόνια επώνυμα, ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη γιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών. Έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, επιχειρώντας ήδη σε 85 χώρες. Συμβάλει σημαντικά στο ισοζύγιο συναλλαγών, τα δημόσια έσοδα, την εθνική οικονομία. Και βέβαια, στην απασχόληση, επηρεάζοντας τουλάχιστον 53.000 θέσεις εργασίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο. Όλες οι επίσημες μελέτες αναγνωρίζουν στην φαρμακοβιομηχανία ως «πυλώνα ανάπτυξης, ως τον «εθνικό πρωταγωνιστή» στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της χώρας για το 2020.

Θα περίμενε κάποιος ότι η ανάπτυξη της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θα βρισκόταν στις άμεσες προτεραιότητες της Πολιτείας. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι, αντίθετα, βρίσκεται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση. To Ελληνικό φάρμακο κατέχει μόνο 18% της εθνικής αγοράς, με τη δεσπόζουσα θέση να ανήκει στα εισαγόμενα φάρμακα. Και αυτό οφείλεται κυρίως σε ακατανόητες πράξεις και παραλείψεις των τελευταίων ετών και σε εμμονές «αρμοδίων» εντός & εκτός Ελλάδος, που χτυπούν την Ελληνική παραγωγή φαρμάκου, ενισχύοντας  έμμεσα τις εισαγωγές. Έτσι, δυστυχώς εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε. Και σε περίοδο ασφυκτικών οικονομικών μέτρων, αφαιρούμε πόρους από την εθνική οικονομία και τους στέλνουμε στα ταμεία των πολυεθνικών. Παράλληλα, αυξάνουμε το ήδη δυσθεώρητο έλλειμμα και χρέος.

Πιστεύουμε ότι, ακόμα και στο πλαίσιο του υφιστάμενου «κλειστού» προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, η Πολιτεία μπορεί να ανακατανείμει την πίττα υπέρ του Ελληνικού φαρμάκου. Μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και να μετατρέψει την αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη σε μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης.

Εμείς είμαστε έτοιμοι, με ευθύνη και αποφασιστικότητα, να υπογράψουμε ένα κοινωνικό επιχειρηματικό Συμβόλαιο, που θα δεσμεύει την Ελληνική  φαρμακοβιομηχανία, σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Μέσα σε πέντε μήνες, η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά το 50% των νοσοκομειακών φαρμακευτικών αναγκών. Δεσμευόμαστε τόσο για την επάρκεια όσο και για την ποιότητα της φαρμακευτικής θεραπείας που μπορούμε να προσφέρουμε. Δεσμευόμαστε για χαμηλές τιμές που συμβάλουν στη μικρή συμμετοχή των ασθενών. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις. Να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την απασχόληση. Να δώσουμε νέα δυναμική στην έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το ακαδημαϊκό και  επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Η κυβέρνηση μπορεί να άρει τα αντικίνητρα που, αργά αλλά σταθερά, βυθίζουν το Ελληνικό φάρμακο στην απαξίωση;  Έχουμε υποβάλει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις. Και πιστεύουμε ακράδαντα  ότι το Ελληνικό φάρμακο μπορεί να δώσει ΛΥΣΕΙΣ. Στην Υγεία. Στην Κοινωνία. Στην Ανάπτυξη. Και αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε. Αρκεί και η Πολιτεία να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται το μήνυμά μας.