Αξιότιμοι κ^κ Πρόεδροι , Αντιπρόεδροι, στελέχη του ΕΟΦ και συνάδελφοι στα της φαρμακευτικής επιστήμης,

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία οργάνωσης της σημερινής ημερίδας.

Μετά από 8 χρόνια ασκήσεων κοινωνικής συνοχής και οικονομικών πειραματισμών, πιστεύω ότι έχει γίνει αντιληπτό σε όλους, ότι η μόνη διέξοδος από τους αλλεπάλληλους φαύλους κύκλους που στοιχειώνουν την καθημερινότητά μας, είναι η φυγή προς τα εμπρός, η ανάπτυξη, μία «απόδραση στο αύριο».Απόδραση από τη μιζέρια του χθες και τον ατομικό ευδαιμονισμό,  από στερεότυπα και νοσηρά πρότυπα.Ανάπτυξη με κανόνες, με σεβασμό, σε σταθερό πλαίσιο, με διαφοροποιημένο παραγωγικό μοντέλο, με προοπτική.

Αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας :

Η διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία.

Για το ΔΣ της ΠΕΦ η επιτυχής αντιμετώπιση της πρόκλησης είναι καθήκον & υποχρέωση.

Για μας είναι σαφές ότι η επιχειρηματική πρόοδος και η ανάπτυξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας εξαρτάται και από την λειτουργική ενδυνάμωση του ΕΟΦ ώστε να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και αποδοτικά:

  • η προστασία της Δημόσιας Υγείας
  • η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τα φαρμακευτικά προϊόντα
  • η εκπλήρωση των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων
  • η παρακολούθηση του διεθνούς περιβάλλοντος και οι εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία για τον καθορισμό φαρμακευτικής πολιτικής
  • η έγκαιρη αξιολόγηση και η έγκριση νέων προϊόντων που εμπίπτουν στα πεδία αρμοδιοτήτων του
  • η άμεση και αποτελεσματική εποπτεία της φαρμακευτικής αλυσίδας (παραγωγή-ενημέρωση -διακίνηση-διάθεση)
  • η διασφάλιση της επάρκειάς και της ορθολογικής χρήσης των προϊόντων αρμοδιότητας του
  • η ανάπτυξη της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας
  • η προώθηση της έρευνας και των κλινικών μελετών
  • η υποστήριξη της ανάπτυξης εγχώριων προστιθέμενων αξίων
  • Από την οπτική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, το μίγμα ρυθμίσεων που συνθέτουν τη φαρμακευτική πολιτική οφείλει να έχει και αναπτυξιακό πρόσημο.

Η συνέχιση μέχρι σήμερα, της εφαρμογής λανθασμένων και ατελέσφορων αποσπασματικών ρυθμίσεων, που δεν κατάφεραν να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο και ξεκάθαρο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής, απειλεί πλέον τη βιωσιμότητα του εγχώριου παραγωγικού ιστού.Αποτελεί ζωτική προτεραιότητα να αλλάξει το μίγμα εφαρμοζόμενης πολιτικής, προάγοντας και την ανάπτυξη.Ο ΕΟΦ μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα προάγει το διάλογο και την αλληλεπίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ρυθμιστικών αρχών και της παραγωγής, με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του κατάλληλου πλαισίου συνεργασιών, δημιουργίας υποδομών και διεκδίκησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πιστεύουμε ότι το αρ.7 του ν.1316/1983 όπως τροποποιήθηκε με το αρ.25 του ν. 3730/2008, Γενικού Συμβουλίου του ΕΟΦ δίνει τη δυνατότητα να θεσμοθετηθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα κατάλληλα όργανα.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εντός των Ευρωπαϊκών ρυθμιστικών πλαισίων, οι κατάλληλες διαδικασίες που θα επιτρέψουν στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν τουλάχιστον με ίσους όρους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Κυρίες και Κύριοι σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι:

Αποτελεί ανάγκη ζωτικής σημασίας για την εγχώρια παραγωγή η ανάπτυξη διαφοροποιημένων προϊόντων – προϊόντων οριακής καινοτομίας – incremental innovationκαι κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών.

– Νέες φαρμακοτεχνικές μορφές

– Νέες ενδείξεις παλαιότερων δραστικών

-Δόκιμοι συνδυασμοί δραστικών εκτός πατέντου

– Ανάπτυξη Φυτικών προϊόντων & φαρμάκων

Αυτός είναι πλέον ο προσανατολισμός για την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία ώστε να επιδιώκει τον ανταγωνισμό σε επίπεδα ποιότητας – διαφοροποίησης και προστιθέμενης αξίας και όχι αποκλειστικά σε επίπεδο τιμών, όπου το πλεονέκτημα των χωρών της Άπω Ανατολής είναι ακαταμάχητο.

Αυτό είναι και το βασικό πεδίο που χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία και στήριξη του Οργανισμού. Όπως :

* Χρειάζεται να βελτιωθούν οι διαδικασίες και οι χρόνοι διεκπεραίωσης των εγκριτικών διαδικασιών και των τροποποιήσεων.

* Χρειάζεται να λυθεί το σημαντικότατο ζήτημα με τις κλινικές μελέτες. Έχουμε ως χώρα και ως κοινωνία συμφέρον να δομήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο και να το υλοποιήσουμε.

* Χρειάζεται να επιταχύνουμε την υλοποίηση της ανάληψης από τον Οργανισμό διαδικασίας αμοιβαίας αναγνώρισης (RMS)

* Χρειάζεται τέλος να γίνει κατανοητός ο τρόπος που οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των εγχωρίων επιχειρήσεων με κατάλληλα κίνητρα όπως πχ:

– συνδυασμού αναγνώρισης οριακών και φορολογικών εκπτώσεων των αντίστοιχων δαπανών

– ή απομείωση των rebate κατά το ύψος των επενδύσεων

– ή μειωμένων συντελεστών υποχρεωτικών εκπτώσεων

– ή φορολογικών υπερεκπτώσεων για τα έσοδα από καινοτομίες κλπ

Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία αφαιρούν τα έξοδα R^D από τις υποχρεωτικές επιστροφές των ΚΑΚ καθώς και τις δαπάνες παραγωγικής αναβάθμισης όπως το serialization & anti-tampering. Και τέλος, έχουμε πολλά να βελτιώσουμε στις λειτουργίες και την επιχειρηματική μας κουλτούρα ως Ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Το παλεύουμε και θα το πετύχουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση του ΔΣ της ΠΕΦ προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους και την αναγνώριση που οφείλουμε να αποδώσουμε για όλα όσα καθημερινά καταφέρνουν να διαχειριστούν και να βελτιώνουν.Υπό αφύσικη πίεση και συνθήκες διαρκούς έκτακτης ανάγκης. Γκρίνιες και παράπονα ακούγοντα για το ύψος των παραβόλων, για την ανταποδοτικότητα τους, για καθυστερήσεις. Άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα. Αλλά πρέπει να αναλογιζόμαστε τις συνθήκες και την υποστελέχωση, άλλωστε οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τους κανόνες και η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη αυτά τα χρόνια.

  • Με λιγότερο από το μισό προσωπικό σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο και αυξημένο όγκο εργασιών, αρμοδιοτήτων και απαιτήσεων.
  • Με λειτουργικό οργανόγραμμα του 1993.
  • Και με σημαντικά μειωμένες αποδοχές.

Αυτό το στελεχιακό δυναμικό αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο του Οργανισμού.

Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανένα η αναγνώριση που απολαμβάνει ο Οργανισμός στο εξωτερικό.Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η χώρα μας ουσιαστικά, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα παράνομα/ψευδεπίγραφα σκευάσματα που ταλανίζει τους αντίστοιχους οργανισμούς της ΕΕ. Η επιστημονική κατάρτιση, η αφοσίωση και η ποιότητα του συνθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και υποστηρίζουμε την άμεση επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την ενίσχυση της στελέχωσης του Οργανισμού με εξειδικευμένο προσωπικό. Έχουμε την ενημέρωση ότι έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις και αλλαγές στην οργάνωση αλλά χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών.Όπως χρειάζεται και αναβάθμιση των εργαστηριακών υποδομών και τέλος ενίσχυση των αμοιβών του προσωπικού βάση παραγωγικότητας.Ο Οργανισμός είναι κερδοφόρος και το νομοθετικό πλαίσιο όπως ο νομικός μας σύμβουλος διαβεβαίωσε, το επιτρέπει. Έτσι πιστεύουμε ότι είναι ο δρόμος για να αποδράσουμε στο αύριο.