Το PSI και το κούρεμα των ομολόγων που κατείχαν οι φαρμακευτικές σαν πληρωμές για τις πωλήσεις 2007-2009 επηρέασαν την πορεία τους και 2012.

Ποια ήταν η άμεση ζημιά για τη φαρμακοβιομηχανία;

Η εφαρμογή του PSI οδήγησε στην απώλεια πάνω από το 80% των απαιτήσεων των εταιρειών του κλάδου των φαρμάκων. Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους υπό τις παρούσες συνθήκες θα απαιτήσει τουλάχιστον 15 χρόνια σκληρής δουλειάς.

Ποια είναι η επίδραση από τα νέα ομόλογα που δόθηκαν σε κάλυψη των κουρεμένων;

Οι εταιρείες σήμερα δέχονται σημαντικές πιέσεις από τις τράπεζες δεδομένου ότι τα χρήματα που χάθηκαν προορίζονταν για την αποπληρωμή δανείων, απαραίτητων για την επιβίωση σε περιβάλλον ουσιαστικής στάσης πληρωμών από το ΕΣΥ.

Ποια η θέση της ΠΕΦ σχετικά με την 30ετή λογιστικοποίηση των ζημιών;

Η αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι σε όσους ζημιώθηκαν από το κούρεμα είναι εξαιρετικά άδικη: Όχι μόνο υποβαλλόμαστε σε σημαντική ζημιά αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους για χρήματα τα οποία ουδέποτε εισπράξαμε. Είναι αδιανόητο, το κράτος να προσπαθεί να δείξει ότι είμαστε κερδοφόροι προκειμένου να μας φορολογήσει.

Τι συνέπειες είχε σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της αγοράς σε πωλήσεις, πιθανά λουκέτα και μείωση θέσεων εργασίας;

Η επιδεικτική αφερεγγυότητα του κράτους έχει αποστερήσει τη δυνατότητα των εταιρειών στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Η ζημιά από το PSI σε συνδυασμό με τις δραματικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων, το τέλος εισόδου στη λίστα, τα απανωτά rebate, το clawback, την καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών με νέα προϊόντα, έχουν καταστροφικές συνέπειες για ένα κλάδο που έχει χαρακτηριστεί ως σημαντικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.