capital.gr (21.10.2017)

Ο Βασίλης Κάτσος βρίσκεται στο τιμόνι της Pharmathen εδώ και περίπου 25 χρόνια.  Η φαρμακοβιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1969 από τον πατέρα του Νίκο Κάτσο, συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ  των 150 πιο κερδοφόρων και των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, με τζίρο που ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια. Σταθμός στη μακρόχρονη πορεία της Pharmathen, η συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού της πακέτου μετοχών στο διεθνές επενδυτικό fund BC Partners τον Ιούνιο του 2016.

Ο Έλληνας “Eπιχειρηματίας της Χρονιάς” 2008, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην παγκόσμια διοργάνωση World Entrepreneur Of The Year της εταιρείας Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ΕΥ, μιλά στο Capital.gr μιλά για την εμπειρία του στο διαγωνισμό, τα οφέλη που απεκόμισε και καταθέτει τη προσωπική του άποψη για το επιχειρείν.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2006 και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Ενόψει της επιλογής του εκπροσώπου της χώρας μας στο World Entrepreneur Of The Year 2018, η EY Ελλάδος διοργανώνει το διαγωνισμό του Έλληνα “Επιχειρηματία της Χρονιάς” 2017, η τελετή απονομής του οποίου, θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2018.

Εν συνεχεία, ο Έλληνας “Eπιχειρηματίας της Xρονιάς” θα συμμετάσχει, μαζί με όλους τους εθνικούς νικητές του διαγωνισμού από περισσότερες από 65 χώρες, στην παγκόσμια διοργάνωση στο Μονακό για την ανάδειξη του World Entrepreneur Of The Year™.

– Πώς ήταν η εμπειρία σας από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό;

Εξαιρετική. Όσες φορές ανατρέχω στο κομμάτι της διεκδίκησης, σκέφτομαι πως ήταν πραγματικά μια εμπειρία σταθμός. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό φτιαγμένο, ώστε να δίνει αξία, είτε κερδίσεις είτε δεν κερδίσεις, μόνο και μόνο επειδή μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία.

Πιστεύω πως ο διαγωνισμός σε αφυπνίζει αναφορικά με ότι έχεις κάνει στο παρελθόν. Σε βάζει να κοιτάξεις πίσω, να κάνεις την αυτοκριτική σου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν επιχειρείς είναι ότι ξεχνάς, κυνηγώντας την επόμενη μέρα και το επόμενο πρότζεκτ. Πετυχαίνεις χαρές και νίκες, η φόρα των πραγμάτων όμως πολλές φορές μειώνει τη δυνατότητα να τα χαρείς.

Εγώ πήρα από τη διαδικασία ακριβώς αυτό, να δω αυτά που έχουν γίνει και να κάνω την αυτοκριτική μου. Φυσικά είναι και μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου. Αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στο επίκεντρο των πραγμάτων.

– Η διάκριση βοήθησε στην ανάπτυξη της Pharmathen;

Ένα από τα σημαντικά κομμάτια του διαγωνισμού είναι να μπορέσεις να βρεις την αξία αυτών που πρεσβεύει, αλλά και τα εν δυνάμει επιχειρηματικά “αστέρια”. Η EY το καταφέρνει αυτό. Το 2008, όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, ήμασταν μια εταιρεία των 40 εκατ. ευρώ. Όταν βραβεύτηκα το 2009, η χρονιά έκλεισε με 70 εκατ. ευρώ. Σήμερα η Pharmathen είναι μια εταιρεία των 220 εκατ. ευρώ. Ήταν η βράβευση μιας διαχρονικής πορείας και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Η αναγνωρισιμότητα σαφώς και βοηθά, αλλά έχει τα καλά και τα κακά της. Το θέμα είναι πως θέλεις να τη χρησιμοποιήσεις. Θα ήθελα να πιστεύω πως εμείς χειριστήκαμε αυτή την αναγνωρισιμότητα με σοβαρότητα, ώστε να είναι μια επιπλέον σφραγίδα στην πορεία μας.

– Θα συνιστούσατε σε άλλους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό;

Ασφαλώς. Το απόλαυσα και ως διαγωνιζόμενος και ως μέλος της κριτικής επιτροπής για δύο συνεχόμενες χρονιές.

– Έχοντας πλέον αυτή την πορεία, τι θα λέγατε σε κάποιον που έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στο επιχειρείν;

Τόλμα. Ξεκίνα και προχώρα τη διαδρομή σου. Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να παίζουμε άμυνα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες ξεκινάμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον -με capital controls, έλλειψη ρευστότητας, αγορά σε ύφεση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια από τον επιχειρηματία μιας άλλης χώρας ή σε σχέση με αυτόν που θέλει να μπει στην ελληνική αγορά.

Αν έχω κάτι να προτείνω σε ένα νέο επιχειρηματία είναι να προχωρήσει, να τολμήσει, να σπάσει τα δεσμά που τον εγκλωβίζουν. Να το προσπαθήσει. Ακόμη και ένα βήμα να κάνει, θα τη βρει στη συνέχεια την πορεία του. Αλλά όταν μένει κανείς στάσιμος, είναι σίγουρο πως κάποιος άλλος θα προχωρήσει μπροστά.

– Αυτό σημαίνει να μάθουμε και από τα λάθη μας;

Για να μάθεις από τα λάθη σου σημαίνει πως έχεις τη δεκτικότητα να ακούς. Στο επιχειρείν το “εγώ” είναι πάντα πιο ανεπτυγμένο, όμως χρειάζεται και ένα όριο. Αυτός που μαθαίνει από τα λάθη είναι πάντα αυτός που δαμάζει το “εγώ” του.