Το νέο σύστημα συνταγογράφησης των φαρμάκων με τη δραστική ουσία ανοίγει την κερκόπορτα για τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων όσον αφορά την ποιότητα των θεραπειών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα το μέτρο θα οδηγήσει και στη διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού .

 

Γιατί έχετε επιφυλάξεις για το νέο μέτρο

Η εμμονή στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας και της υποχρεωτικής χορήγησης του φθηνότερου από τον φαρμακοποιό δημιουργεί ερωτήματα. Η εφαρμογή του μοναδικού στον κόσμο συνδυασμού μέτρων, έπειτα και από τη νέα αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, θα οδηγήσει σε υποκατάσταση των απαξιωμένων φθηνών φαρμάκων, και σε εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης μεσοπρόθεσμα.

Η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας χωρίς τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου δένει τα χέρια του Ελληνα γιατρού. Θέλοντας να διασφαλίσει την καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς του και όντας επιφυλακτικός απέναντι σ’ ένα ανώνυμο γενόσημο που δεν γνωρίζει και εμπιστεύεται, για τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις θα στραφεί στα δοκιμασμένα, ασφαλή και ακριβότερα πρωτότυπα με προστασία πατέντας. Έτσι θα είναι σίγουρος ότι το φάρμακο που συνταγογράφησε δεν θα τύχει αλλαγής, αφού τα πρωτότυπα με πατέντα δεν έχουν γενόσημα.

 

Πιστεύετε ότι τελικά δεν θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων;

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της μετατόπισης της συνταγογράφησης σε ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα αποτελεί την αιτία που ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν μεσοσταθμικά περίπου κατά 30% το 2011, η φαρμακευτική δαπάνη εμφάνισε σαφώς μικρότερη μείωση. Το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής για το προτεινόμενο φάρμακο επιτρέπει στους μεγαλοεισαγωγείς ανώνυμων γενοσήμων να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές χωρίς περιορισμό, διαλύοντας έτσι τον εγχώριο ανταγωνισμό.

Η αγορά θα κατακλυστεί από ανώνυμα γενόσημα, που παρασκευάζονται σε χώρες χαμηλού κόστους και συχνά με ανεπαρκείς ποιοτικά διαδικασίες. Μιλάμε για ασθενείς δύο ταχυτήτων που θα γίνονται έρμαια, λόγω οικονομικής αδυναμίας, των εκάστοτε «παιχνιδιών» ή θα αναγκάζονται να αγοράζουν ο ίδιοι τα φάρμακα που εμπιστεύονται.

 

Πώς εφαρμόζεται το μέτρο εκτός Ελλάδας;

Μόνο δύο χώρες εφαρμόζουν την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας χωρίς εμπορική ονομασία. Υπάρχουν αναφορές για υψηλή θνησιμότητα από φαρμακευτική αγωγή ακόμα και σε χώρες με πολύ προηγμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, π.χ. Αγγλία. Η εισαγωγή σκευασμάτων χαμηλής ποιότητας έχει οδηγήσει σε θάνατο πολίτες και έχει προκαλέσει έλλειψη «σωτήριων» φαρμάκων σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. Επίσης, πρόσφατη απόφαση ιταλικού δικαστηρίου απαγορεύει το μέτρο με την επισήμανση ότι «το δικαίωμα επιλογής της φαρμακευτικής θεραπείας ανήκει αποκλειστικά στον ιατρό και όχι στο φαρμακοποιό».